Maya Angelou: drumul spre poezie a trecut prin prostituție, muzică și dans
Maya Angelou s-a născut în urmă cu 90 de ani. Scrierile ei au devenit capodopere în literatura americană. Drumul său spre poezie a trecut prin prostituție, muzică și dans.
Maya Angelou a venit pe lume într-o Americă dominată de ură față de populația africană, de vicii și de inegalități. Maya Angelou a fost doar un pseudonim, nu s-a gândit o clipă atunci când și l-a ales că avea să-i devină numele definitoriu cu care se va înscrie în istorie.
Marguerite Annie Johnson a cunoscut greutățile vieții încă din copilărie, dar în ciuda lipsurilor și a abuzurilor la care a fost supusă, acestea au întărit-o și i-au clădit o personalitate de fier.
Din cauza preconcepțiilor și nedreptăților la care era supusă populația afro-americană, Maya Angelou nu a putut să-și valorifice de la început talentul literar. Scrierile ei au fost apreciate întâi în rândul persoanelor de culoare, pentru care a luptat activ și le-a apărat drepturile civile.
S-a remarcat alături de personalități precum Martin Luther King Jr. și Malcom X, dar a avut un atu în plus față de aceștia: era femeie. Iar faptul că s-a făcut auzită în societatea americană, din postura de femeie și de persoană de culoare, a stârnit admirație ură deopotrivă.
Cum a ajuns Maya Angelou la poezie
Ca în cazul altor mari poeți și scriitori din literatura universală, drumul Mayei Angelou către poezie nu a fost deloc unul facil. Înainte de a se remarca pentru poeziile și eseurile care au făcut-o celebră, Margueritte a practicat o serie de meserii considerate neonorabile la acea vreme.
A lucrat ca bucătar, prostituată, dansatoare și cântăreață în cluburile de noapte. Aceste ocupații nu le-a practicat pentru că a simțit o înclinație către una dintre ele. Persoanele de culoare erau marginalizate în anii 1950 și 1960 și cu greu sau deloc se puteau angaja în funcții importante.
Indiferent de modul în care și-a câștigat traiul, Maya Angelou nu și-a pierdut niciodată simțul artistic și a rămas mereu un model de înțelepciune și forță feminină, atât într-o epocă măcinată de mentalități toxice, cât și în prezent, când amintirea ei încă este celebrată chiar și de companii precum Google.
A publicat cărți de eseuri, de poezie, a fost acreditată cu o listă de piese, filme și emisiuni de televiziune cu o durată de mai bine de 50 de ani. În acest doodle de la Google poate fi auzită citind „Still I Rise” alături de mărturii a;e fiului ei, Guy Johnson, dar şi ale uneor persoane ca Oprah Winfrey, Laverne Cox, Alicia Keys, America Ferrera şi Martina McBride.
„Bucurați-vă! Oamenii nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă. Am învățat că oamenii vor uita ceea ce ai spus, oamenii vor uita ce ai făcut, dar oamenii nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă. Dorința de a ajunge la stele este ambițioasă. Dorința de a ajunge la inimi este înțeleaptă”, a mărturisit Maya Angelou.